Donna Carina. Grön soppa med tomat foccia. Foto: Joakim Johansson/Sveriges Radio

Recept: Soppa Donna Carina

Recept sänt i Meny med Annica Triberg 8/8 2013

En grön soppa som kan sammanfatta mycket av Carina Jönssons matfilosofi: man tager vad man haver av klarblivna grönsaker. Ju mer grönt, desto fylligare soppa. Späd med mer buljong om soppan blir för tjock. Till 4 personer.

Du behöver:
1 stor potatis
1 stor purjolök
1 bit färsk chili, efter önskad styrka, finhackad
1-2 msk olivolja
2 dl vatten
ett par dl överblivet grönt (ärtor, sallad e dyl)
1 liter grönsaksbuljong av god kvalitet
ett par nävar nässlor, spenat, grönkål eller grönsaker efter årstid
1 tsk torkad basilika eller 1-2 msk hackade färska blad
1 krm malen svartpeppar
örtkryddor
ev salt

Till servering:
örtolja (olivolja mixad med färska örter)

Skiva potatis och purjo. Låt skivorna och chilin bli mjuka i lite olivolja. Späd med vattnet och puttra i 10-15 minuter under lock.

Tillsätt vad du har av överblivna grönsaker.

Späd med grönsaksbuljong. Mixa allt slätt.

För färgens skull, tillsätt säsongens grönsaker: nässlor, grönkål eller vad du har. Mixa igen. Värm soppan försiktigt, men koka den inte, så behålls både färg och nyttighet. Smaka av och servera med örtolja.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".