Den gröna tuppen. Örtbakad kyckling med ratatouille. Foto: Joakim Johansson/Sveriges Radio

Recept: Överbakad kyckling med ratatouille

Receptet sänt i Meny med Annica Triberg 8/8 2013

När Carina startade Gröna Tuppen och bjöd på ratatouille fick hon förklara att det var en fransk grönsaksröra. Den, liksom kycklingen, har hängt med länge på krogen. Till 4 personer.

Till ratatouille:
2 gula lökar
1 röd lök
2 morötter
½ rotselleri
4 vitlöksklyftor
3 paprikor, gärna av olika färg
2 burkar krossade tomater à 400 g
2-3 msk tomatpuré
2-3 msk olivolja
1 tärning grönsaksbuljong + 1-2 dl vatten
örtkryddor
en nypa socker
ev salt

Till kycklingen:
1 stor kyckling, ca 1 kg, helst färsk
½ citron
1 ½ tsk örtsalt
1 tsk torskad rosmarin eller 1 msk färsk hackad
4 skivor dagsgammalt vitt bröd
2 dl riven cheddarost
1 ägg

Till örtpasta:
10 schalottenlökar
2-3 msk olivolja
1 knippa persilja plus andra färska örter (utom gräslök)
salt, peppar

Börja med ratatouillen: skär grönsakerna i bitar, skiva löken och hacka vitlöken. Låt lök, paprika och morötter bli mjuka i olivoljan på svag värme i 15-20 minuter. Tillsätt övriga grönsaker. Låt puttra i ytterligare 10 minuter.

Rör ner krossade tomater, tomatpuré och grönsaksbuljong. En nypa socker höjer smaken. Smaka av med de örtkryddor du tycker om.

Forsätt med örtpastan: hackalöken fint och låt den svettas i olivolja på svag värme tills den blir mjuk.

Tillsätt finhackad persilja och annat kryddgrönt. Salta och peppra och låt puttra på svag värme i 10-15 minuter. Men passa så inte röran kokar torrt. Mixa mer stavmixer till en slät pasta. Blir den för tjock, tillsätt ytterligare olivolja.

Värm ugnen till 200°.

Stoppa in ett par citronklyftor i kycklingen. Krydda med salt och rosmarin, utvändigt och invändigt. Stek kycklingen i ugnen i 50-60 minuter.

Höj ugnsvärmen till 250°.

Dela kycklingen i fyra delar. Bena ur den.

Riv brödet och blanda med cheddarosten. Rör ner ägget till en deg.

Täck varje portionsbit med örtpastan och ett ½ cm tjockt osttäcke.

Grilla kycklingen i 5-10 minuter tills täcket har fått fin färg och är frasigt. Servera med ratatouille och ris, för den som vill.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".