Dessert. Krösparfait med zabayone. Foto: Joakim Johansson/Sveriges Radio

Recept: Krösaparfait med zabayone

Receptet sänt i Meny med Annica Triberg 8/8 2013

En skön blandning mellan Småland och Medelhavet!

Till 8 personer

Till parfait:
5 äggulor
5 äggvitor
1 helt ägg
2 ½ dl socker
1 ½ dl rårörda lingon
ev 2 ½ msk vodka
6 dl vispgrädde
Till zabayone:
4 äggulor
½ dl socker
1 ½ dl marsalavin

Börja med parfaiten: vispa äggvitorna, det hela ägget och sockret. Placera bunken över varmt vattenbad och fortsätt vispa tills sockret löst sig och smeten tjocknat till en kräm.

Flytta över bunken till kallt vattenbad och vispa tills krämen har kallnat.

Vispa äggulorna för sig och grädden i en annan bunke. Vänd ner allt i krämen tillsammans med lingonen. Vill du ha en lösare parfait, tillsätt lite sprit.

Slå smeten i en form klädd med plastfilm, så går det lättare att välta upp den.

Frys över natten.

Till zabayone:
Vispa upp äggulor och socker. Tillsätt vinet och fortsätt vispa över knappt sjudande vattenbad tills såsen tjocknar, det kan ta 10-15 minuter. Kyl såsen.

Servera parfait med såsen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".