Laxpudding. Foto: Joakim Johansson/Sveriges Radio

Recept: Laxpudding

Receptet sänt i Meny med Annica Triberg 15/8 2013

En älskad husmanskostklassiker som barn brukar tycka om. Blanda gärna olika sorters lax: färsk (eller frysta portionsbitar som fått tina), rökt, gravad… Laxpuddingen blir minst lika god dagen efter. Till 4 personer.

Du behöver:
8 potatisar, mjölig sort, kokta och skivade
ca 400 g lax, rökt/gravad + färsk
½ gul lök, tunt skivad eller hackad
2 msk hackad färsk dill
1 dl vispgrädde
2 dl standardmjölk
3 ägg
vitpeppar
smör till formen
ev. skirat smör till servering

Värm ugnen till 200°.

Smörj en ugnsform. Bottna med hälften av potatisen. Lägg på skivad lax, lök och dill. Täck med resterande potatis.

Vispa ihop grädde, mjölk och ägg. Krydda med vitpeppar. Salt behövs oftast inte om du har rökt lax.

Ställ in formen i ugnen i 30-35 minuter, tills äggstanningen har stannat och ytan börjar få färg.

Vill du, servera med skirat smör.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".