Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Sveriges Radios matprogram som tittar djupt i grytorna.

Recept: Grillad lammlägg med turkisk paprika och yoghurtsås

Grillad lammlägg med turkisk paprika och yoghurtsås. Foto: Jonas Borssen

4 portioner

4 lammläggar à 450 g eller tjockt skivade bitar av lägg och bog

1 gul lök, hackad

3 vitlöksklyftor, hackade

2 morötter, hackade

1 tsk krossad svartpeppar

2 lagerblad

1 tsk salt

olivolja

salt och nymald svartpeppar till grillning

mald spiskummin till grillning

Yoghurtsås:

3 dl turkisk yoghurt 10 %

2 vitlöksklyftor

3 msk flytande honung

drygt ½ dl hackade myntablad

salt och nymald svartpeppar

12 Turkisk chilepeppar av sorten çarliston (carli peppar), wax chile, banana pepper eller aci sivri

olivolja till grillning

1. Värm en rejäl gryta med lite olja. Bryn lammläggarna lätt runt om. Tillsätt grönsakerna och fortsätt att bryna i några minuter. Häll sedan på kallt vatten så att det knappt täcker och låt det koka upp. Sänk värmen så att det småkokar under lock. Skumma av buljongen med jämna mellanrum så att den blir klar och fin. Tillsätt sedan salt och kryddor och låt det småkoka under lock i cirka 1 ½ timme. Köttet är klart när det lätt lossnar från benet. Låt köttet svalna i buljongen.

2. Gör yoghurtsåsen innan du börjar grilla. Pressa vitlöksklyftorna ner i yoghurten. Blanda i honung och mynta och smaka av med salt och svartpeppar.

3. Ta upp lammläggarna och putsa dem från fett och senor. Pensla lammläggarna med lite olja och krydda dem runt om med salt, svartpeppar och spiskummin.

Sila av buljongen och frys in för senare tillfälle eller använd den att koka bulghur eller andra gryn.

4. Grilla lammläggarna med indirekt glödvärme i en klotgrill. Beräkna cirka 20 minuter, vänd dem efter halva tiden. Pensla chilefrukterna med lite olja och grilla även dem med indirekt värme i cirka 10 minuter eller tills de blir vackert brynta runt om. Avsluta med att strö över lite salt.

Servering: Lägg upp lammläggar och chilefrukterna på ett fat och ringla över yoghurtsåsen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".