Grillribs Jonas Borssen

Recept: Grillribs med BBQ-black beans

4 portioner

4 grillribs (tjocka revben, ej knäckta)

1 gul lök, hackade

3 vitlöksklyftor, hackade

1 morot, hackad

1 tsk krossad svartpeppar

2 lagerblad

1 tsk salt

¾ dl hickory liquid smoke per liter vatten

BBQ-black beans:

1 gul lök, finhackad

3 burkar à 410 gram svarta bönor

2,5 dl barbecuesås med röksmak

olivolja

1 msk oregano

salt

2 dl tunt skivad salladslök till servering

1. Lägg grillribs och grönsaker i en rejäl gryta. Mät upp och häll på kallt vatten så att det knappt täcker. Tillsätt cirka ¾ dl liquid smoke per liter vatten. Låt det koka upp, sänk därpå värmen så att det småkokar under lock. Skumma av buljongen med jämna mellanrum så att den blir klar och fin. Tillsätt sedan salt och kryddor och låt det småkoka under lock i cirka 45 minuter. Låt köttet svalna i buljongen.

2. Så här tillagas bönorna. Värm en rejäl kastrull med lite olja. Stek löken på medelvärme och rör runt med jämna mellanrum så att den blir lätt brynt och riktigt mjuk. Tillsätt sedan bönor med sitt spad och barbecuesåsen. Låt det småkoka tills det tjocknat eller känns simmigt i konsistensen, smaka av med oregano och salt. Håll bönorna varma under tiden du grillar köttet.

3. Ta upp grillribsen och skär bort det utanpåliggande fettet. Krydda ribsen med salt och svartpeppar. Sila av buljongen och frys in för senare tillfälle. Buljongen är mycket god till att förkoka alla typer av rotgrönsaker och som sedan kan grillas.

4. Grilla ribsen med indirekt glödvärme i en klotgrill. Beräkna cirka 20 minuter, vänd dem efter halva tiden.

Servering: Lägg upp bönorna och grillribsen ovanpå. Avsluta med att strö över tunt skivad salladslök.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".