Slaktarbiff. Foto Jonas Borssen

Recept: Grillad slaktarbiff med vita bönor i pestodressing

Grillad slaktarbiff med vita bönor i pestodressing

4 portioner

Vita bönor i pestodressing:

5 dl (tätt packade) basilikablad (cirka 2 krukor)

3 vitlöksklyftor

½ dl pinjenötter

1 dl riven färsk parmesanost

½ dl jungfruolivolja

½ dl vatten

salt och nymald svartpeppar

3 burkar à 410 gram stora vita bönor eller cannelinibönor, sköljda och avrunna

700-800 gram njurtapp

salt och nymald svartpeppar

olivolja till grillning

1. Börja med vita bönor i pestodressing. Mixa ingredienserna till peston i en matberedare med vass kniv eller en stavmixer. Smaka av med salt och svartpeppar. Blanda pestodressingen med de avrunna bönorna och ställ åt sidan.

2. Om du köpt en hel njurtapp ska den delas i två filébitar längs med fettvävnaden som sitter i mitten. Skär sedan bort fett och hinnor från köttet. Skär även upp i fyra lika stora bitar och pensla med ytterst lite olja. Krydda med salt och svartpeppar.

3. Grilla köttet 4-5 minuter på varje sida över direkt glödvärme. Grilla även ett par minuter på vardera kanten. Ta sedan upp köttet och slå in det i aluminiumfolie och låt vila i 5-10 minuter innan servering.

Servering: Skär köttet i ganska tunna skivor rakt över muskeltrådarna. Servera med vita bönor i pestodressing.

Några råd vid inköp av kött. Räkna med att en slaktarbutik eller annan köttdetaljist har bäst kvalitet och störst variation på detaljer. De har sannolikt de bästa priserna också. Sök dig till en saluhall, gårdsbutik eller sök efter ”köttlådor” på internet. Då kan du komma i kontakt med alternativa uppfödare eller uppfödarföreningar som har ambition att sälja köttdetaljer som inte finns i dagligvaruhandeln. Men det betyder inte att det är omöjligt att hitta en fin köttbit i en vanlig livsmedelsbutik. Portionslammlägg och njurtapp kan förbeställas och det gäller även andra ovanliga köttdetaljer. Skapa en relation med din handlare och visa på ditt intresse.

I övrigt gäller att: Nötkött ska ha en klarröd till djupröd färg med matt glans och en välutvecklad marmorering (varierar mellan detaljerna) samt ett gulaktigt ytligt fett. Fint kalvkött har en svag ljusrosa till rosa färgton med mättad glans och ett fast och vitt fett.

Griskött med beige-röd färg och dämpad lyster är bra kött men hos unggris och spädgris ska köttet ha en ljusare färgnyans. Fläskkotletter av hög kvalitet är dessutom marmorerade. Om köttet är onaturligt blekt i färgen kan det ha varit utsatt för stress i samband med slakt.

Lammköttet ska vara rosaaktigt till mörkrosa med matt glans och ha ett vitt fast fett. Dilamm har betydligt ljusare köttfärg (påminner nästan om gödkalv) med tunnare lager av ytligt vitt fett.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".