Channa Masala.

Recept: Kikärtsgryta Channa masala

I Indien läggs kikärter i blöt i minst ett dygn innan de används till olika sorters grytor. I Sverige finns det många olika sorters kikärtor på burk, vilket gör channa masala till nyttig och god snabbmat.

Till 4 personer:

1 gul lök finhackad

2 msk rapsolja

1 vitlöksklyfta finhackad

1 röd chili urkärnad och finhackad

2 tsk färsk ingefära riven

1 krm gurkmeja

2 tsk garam masala

2 tsk malen kardemumma

1 burk krossade tomater (400 g)

1/2 dl vatten 1/2 tsk salt

1 grönsaksbuljongtärning 1 burk kokta kikärtor (400 g)

salt

svartpeppar

ev en nypa strösocker 

färsk koriander till garnering

Gör så här:
Stek löken i olja på medelstark värme ett par minuter. Tillsätt vitlök, chili och ingefära och stek tills löken är mjuk. Tillsätt övriga kryddor och fräs under omrörning i en minut. Häll i vatten och buljongtärning och låt allt koka ihop i några minuter. Blanda ner tomatkross och koka på svag värme i 20 – 30 minuter.
Smaka av med salt och nymalen svartpeppar, samt eventuellt en nypa socker.
Skölj kikärtorna noggrant och rör ner dem i såsen. Låt allt bli varmt.
Toppa med färsk koriander. Servera tillsammans med grönsallad och ris eller bröd.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".