Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Sveriges Radios matprogram som tittar djupt i grytorna.

Recept: Wok med grönsaker och indisk färskost paneer

Publicerat torsdag 5 september 2013 kl 10.00
Paneer wok

Den indiska färskosten paneer finns att köpa i asiatiska eller indiska affärer, men det är inte alls svårt att göra sin egen. Man kan utesluta yoghurt, men jag tycker det ger en fin krämig konsistens. Vätskan som blir över kan kylas till så kallad buttermilk. Smakar som vattnig yoghurt och dricks framförallt under monsunperioden.

Till 4 personer:

Paneer:

2 liter mjölk, helst gammaldags men går med vanlig standardmjölk också

ev 1,5 dl matlagningsyoghurt eller annan lite fetare naturell yoghurt

1 citron eller lime

Koka upp mjölken i en stor kastrull. Obs! Ta kastrullen ifrån platan innan

mjölken helt kokar över. Det går på en sekund. Tillsätt ev yoghurt och

pressa i saften av 1 lime eller 1 citron.

Koka på svag värme och rör mycket långsamt och försiktigt. Mjölken skär

sig nästan omgående, vätskan blir genomskinlig och klumpar av färskost

bildas. Fortsätt koka några minuter tills ostmassan helt separerat från

vätskan.

Lägg en ren kökshandduk i ett durkslag och häll över alltihop. Låt vätskan

rinna av. Knyt ihop handduken och lägg en trave kokböcker eller något

annat tungt ovanpå för att pressa ihop osten i minst en halvtimma. Skär

den sedan i kuber. Detta kan göras innan eftersom osten håller sig i några

dagar i kylen.

Grönsakswok:

3 paprikor i olika färger

2 msk rapsolja

1 tsk hel spiskummin

1 gul lök i skivor

2 tsk färsk ingefära, riven

1 röd chili, urkärnad och hackad

½ dl vatten

1 tsk salt

ev 2 dl cashewnötter rostade

salt och svartpeppar

färsk koriander till garnering

Gör så här:

Tvätta och kärna ur paprikorna och skär på längden. Värm oljan i en wok.

Lägg i hel spiskummin och låt den sissla. Tillsätt lök, ingefära och

chili. Stek på medelvärme tills löken är mjuk. Häll i paprikabitarna, fräs

en stund, tillsätt sedan vatten och salt. Låt paprikan sjuda med kryddor

och lök under lock i några minuter tills den börjar mjukna. Tillsätt

bitarna av färskost och rör runt så de tar till sig smak från övriga

ingredienser. Smaka av med salt och nymalen svartpeppar. Toppa med några

blad färsk koriander och ev rostade cashewnötter. Servera med ris eller

bröd.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".