Fish curry

Recept: Fish curry

Det finns otaliga sätt att laga fish curry, men typiskt för Kerala är användandet av kokosolja. Om man inte har kokosolja går det bra med annan vegetabilisk matolja. I södra Indien används färsk kokos till såsen, men kokosmjölk på burk funkar också fint. Kokum är torkat skal från frukten av ett träd som växer i sydvästra Indien. Smaken är lite syrlig och passar bra till fiskrätter. Får man inte tag på kokum går det bra utan.

Till 4 personer:

400 g torskfilé, hoki eller annan fast vit fisk, tinad eller färsk

1 tsk salt

1/2 tsk gurkmeja

2 kokumskal

2 msk raps- eller kokosolja

1 tsk svarta senapsfrön

1 gul lök finhackad

1 röd chili urkärnad och hackad

2 tsk färsk ingefära finhackad

1 tsk malen koriander

10 - 12 curryblad

1 burk krossade tomater (400 g)

2 1/2 dl kokosmjölk

salt

svartpeppar

ev en nypa strösocker

färsk koriander till garnering

1 lime i klyftor

Gör så här:

Skär fisken i kuber om cirka 3 cm. Gnid in bitarna med salt och gurkmeja.

Ställ svalt. Lägg kokumskalen i blöt i en skål med vatten.

Värm olja i en wok eller gryta. Lägg i senapsfrön och låt dem ”poppa”.

Tillsätt lök och chili, stek på medelvärme tills löken är mjuk.

Häll i ingefära, koriander och curryblad. Fräs under omrörning i någon

minut. Tillsätt tomatkross och kokum. Låt såsen puttra i 20 – 30 min.

Smaka av med salt, nymalen svartpeppar och ev en nypa strösocker. Krydda

mer om det behövs. Tillsätt kokosmjölken. Rör runt och koka upp igen.

Stek fiskbitarna i olja i en panna. Vänd försiktigt ner dem i såsen och

toppa med koriander. Servera med limeklyftor, ris och grönsallad.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".