Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Sveriges Radios matprogram som tittar djupt i grytorna.

Recept: Bucatini all’amatriciana

Publicerat torsdag 12 september 2013 kl 09.33
Marcos bucatini

4 port


200 g guanciale eller pancetta (orökt!)
2 burkar hela tomater
1 gul lök, finhackad
2 peperoncino eller piri-piri
2 dl vitt vin
500 g bucatini
Generöst med Pecorino Romano eller parmesan, riven
olivolja
smör
salt

1. Skär fläsket i bitar. Du kan göra dem stora som alfapetbrickor som man gör i Italien eller hacka det riktigt smått.

  1. Slå några droppar olivolja i en rostfri panna och lägg i fläskbitarna. Börja värma pannan på medelvärme så fläsket släpper lite fett. Öka successivt värmen, rör om dåd och då tills det börjar ta lite färg. 
  2. Lägg i löken och låt den fräsas mjuk. Smula i peperoncino och slå på vinet. Sätt på pastavattnet ungefär nu.
  3. Låt vinet koka in. Skär tomaterna i småbitar och häll i pannan med löken. Koka på hög värme så tomaterna reduceras. När de kokat ihop ordentligt och de nästan blir brynta, späd med vatten från pastakastrullen.
  4. Lägg i pastan och koka den al dente. Fortsätt att hålla koll på såsen och späda den med pastavatten vid behov. 
  5. När pastan är nästan färdigkokt, häll av den i durkslag men spara lite av kokvattnet. Smaka av såsen med salt och blanda med pastan och en klick smör. Slå på lite kokvatten och rör ihop över värme, cirka en minut. Tag av från värmen och blanda med den rivna osten.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".