Marcos tomatsås

Recept: Sugo di pomodorini

En god tomatsås är en viktig grund i det italienska köket. Sedan jag upptäckte denna napolitanska tomatsås på färska körsbärstomater så lagar jag nästan aldrig någon annan. Den är otroligt snabblagad och har en oslagsbar fräschör! Förutom som pastasås är den användbar som bas i grytor och liknande. Prova till exempel gärna att koka stora färska räkor i denna sås som en enkel och delikat förrätt.

4 portioner

600 g mogna körsbärstomater

4–8 vitlöksklyftor

2–4 små torkade chilifrukter (piri-piri eller peperoncino)

ev. en handfull persilje- eller basilikablad

olivolja

salt

Skär tomaterna i 2–4 bitar beroende på hur stora de är. Slå en bottenskyla olivolja i en rostfri eller teflonpanna och lägg i tomater, hackad vitlök och smulad chili. Salta. (Saltet hjälper till att bryta ner ner tomaterna till sås.)

Fräs på högsta värme i cirka 10 minuter. Rör om då och då. Mosa tomaterna när de börjar mjukna och späd eventuellt med lite hett vatten om såsen blir för tjock eller tenderar att bränna. Det är vätskan som gör att man kan laga denna sås på hög värme utan att vitlöken bränns. Smaka av och fullborda eventuellt med örter.

Servera till exempel till nykokt pasta med parmesan och några droppar god olivolja, eller till halstrad fisk.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".