Musslor

Recept: Linguine alle cozze/ linguine med blåmusslor

Linguine, ”små tungor”, är den pasta som traditionellt används till skaldjur, men du kan också välja spaghetti. Denna sås är utan tomater och kallas därför ”in bianco”, ”i vitt”.

4 portioner

4 vitlöksklyftor

2 små torkade chilifrukter (piri-piri eller peperoncino)

2 dl torrt vitt vin

1 kg blåmusslor, rena och slutna

500 g linguine eller spaghetti

citron

några kvistar bladpersilja

olivolja

salt

Svetta hackad vitlök och smulad chili på medelvärme i en bottenskyla olivolja i en stor panna. Tillsätt vinet precis innan vitlöken fått färg och öka till hög värme.

Lägg i musslorna när vinet reducerats till hälften. Lägg på locket.

Ta bort pannan från värmen så fort musslorna öppnat sig, efter 2–4 minuter. Det är viktigt att inte laga musslorna för länge. Fiska upp alla musslor och lägg i en skål under lock. Spara spadet i pannan.

Koka pastan nästan färdig.

Reducera musselspadet, lägg i den avrunna pastan och musslorna. Blanda över värme tills pastan sugit upp nästan allt spad, cirka 30 sekunder. Smaka av med några droppar citron och eventuellt salt och blanda i grovt hackad persilja. Servera i varma djupa tallrikar och ringla gärna över en god olivolja.

(Vill du vara tidseffektiv och känner att du har bra simultankapacitet så börjar du fräsa vitlöken när du släpper ner pastan i kokvattnet.)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".