1 av 9
Tortellini
2 av 9
Gör din egen tortellini
3 av 9
Gör din egen tortellini
4 av 9
Gör din egen tortellini
5 av 9
Gör din egen tortellini
6 av 9
Gör din egen tortellini
7 av 9
Gör din egen tortellini
8 av 9
Gör din egen tortellini
9 av 9
Gör din egen tortellini

Recept: Tortellini med smör och salvia

Detta är min version av en klassiker från Emilia-Romagna, där rätten traditionellt serveras i kycklingbuljong på juldagen. En dressing av smör och salvia är vanlig till alla sorters fylld pasta. Tillägget av citronskal och persilja piggar upp smaken, tycker jag.

4 portioner

250 g konditorivetemjöl eller vanligt vetemjöl

2 stora ägg

2 äggulor (spara 1 äggvita, se nedan)

durumvete till utbaket

100 g köttrester, t ex stek eller karré

50 g parmaskinka

100 g äkta italiensk mortadella

1 äggvita

en handfull bladpersilja

rivet skal av 1/2 citron

100 g parmesan

nymalen svartpeppar

nyriven muskotnöt

ev. ströbröd

100 g smör

en handfull färska salviablad

Degen:

Sikta mjölet till en hög på bakbordet och forma en så kallad fontana, det vill säga en krater stor nog att ledigt kunna rymma äggen. Häll ägg och äggulor i kratern.

Vispa äggen med en gaffel och mjölet blandas in successivt tills det börjar bli en deg.

Knåda degen i 10 minuter och försök få med alla smulor och kladd från bakbordet. Degen ska bli smidig med fast och inte klibba, tillsätt mer mjöl vid behov.

Forma degen till en boll och linda in i plastfilm. Låt vila i kylen 1 timme.

Fyllning:

Hacka kött, parmaskinka och mortadella mycket fint för hand eller i matberedare. Blanda med äggvita, finhackad persilja, hälften av citronskalet och hälften av den rivna parmesanen. Smaka av med svartpeppar, riven muskotnöt och eventuellt resten av citronskalet. Blanda i lite ströbröd om fyllningen är för lös.

Gör fylld pasta:

Dela degen i fyra delar. Lårt den deg som inte används ligga inlindad i plastfilm så att den inte torkar.

Mjöla bakbordet. Kavla ut degen. Om du använder pastamaskin så börja på det tjockaste och laminera degen genom att kavla ut den, vika den dubbel eller trippel och kavla ut igen. Upprepa 5 gånger. Detta gör degen mer slitstark. Mjöla mellan varven om degen klibbar.

Kavla till sist ut till önskad tjocklek. I pastamaskin kör du igenom en gång på varje steg ner till den tunnaste. (För skuren pasta som tagliatelle till näst tunnaste.)

Skär degen till kvadrater. Till klassiska små tortellini ska de vara 3 x 3 cm, gör du dem större kallas de tortelloni – båda sorterna funkar fint. Gör några åt gången. Låt resten av degen vara inslagen i plastfolie.

Lägg en klick fyllning mitt på kvadraten. Doppa en fingertopp i vatten eller äggvita och stryk längs kanterna. Vik degen dubbel till en triangel, kläm ihop kanterna och försök pressa ut eventuell luft. Rulla upp den fyllda delen ett halvt varv och tryck ihop ändarna så det liknar en liten scarf. Pudra knytena med durumvetemjöl så de inte klibbar ihop med varandra.

Koka tortellinin i rikligt med saltat vatten. Smält under tiden smöret i en rymlig panna och lägg i salviabladen. Fiska upp tortellinin med en hålslev när den kokat i cirka 5 minuter. Lägg den direkt i panna med smör och salvia. Låt lite av kokvattnet följa med. Slunga med smöret i en minut och servera med nymalen svartpeppar och resten av den rivna parmesanen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".