Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Sveriges Radios matprogram som tittar djupt i grytorna.

Recept: Kantarell- och mandelbakad kolja

Publicerat onsdag 18 september 2013 kl 17.18
Gör kolja

Gör en härlig kolja under kalla höstkvällar.

4 port

ca 700 g koljafilé, benfri

1-2 msk flingsalt

Kantarellröra:

ca 4 dl gula kantareller

1 vitlöksklyfta, skivad

smör att steka i

1/2 dl lagrad prästost, riven

3/4 dl sötmandel, skivad

salt och peppar

1 blomkålshuvud

oliv eller rapsolja

1 1/2 dl creme fraiche

1 ekologisk citron, fint rivet skal

1-2 tsk citronjuice

Värma ugnen till 175°.

Ansa bort de grövsta bladen på blomkålen och dela den sedan till 8 klyftor. Lägg klyftorna i en ugnsfast form med lite olja i botten. Droppa lite olja över klyftorna och krydda med flingsalt. Grädda blomkålen i 12-15 minuter. Håll varm.

Sänk temperaturen till 150°.

Salta kolja lätt och låt rimma i ca 20 minuter. Skölj sedan bort saltet och vik ihop fileérna. Lägg fisken i en smörad form.

Stek kantareller och vitlök i lite smör och krydda med salt och peppar. Mixa kantarellerna grovt i en matberedare eller med en stavmixer. Rör i osten och hälften av mandeln.

Fördela kantarellröran på fisken och lägg på resterande mandel.

Baka fisken i ca 15 minuter till en innertemperatur av 50°.

Rör under tiden ihop creme fraiche med citronskal och juice. Smaka upp med salt och svartpeppar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".