Matfrågan vecka: 08

Vem är författaren?

Vi tänkte äta tillsammans, allmänt smörgåsbord på pelikan, sa Kalle till Anders. Du följer väl med?
Anders nickade, fingrade på medaljen och skärpet. Häll det sista i skopan, sa han till Jonte. Det kan jag behöva – efter det här. Jonte tömde buteljen i skopan och Anders drack.
Han, Hallman, ska vi väl inte behöva ta med oss? undrade Jonte. Nej, svarade Kalle, han hade visst sällskap. Vi kan nog smita så vi slipper honom.

Det var inte långt att gå till Pelikanen nere vid Brunnsbacken. Atleterna var söndagsklädda, i kostym. Anders var inte lika fin men hade ändå en snygg och ganska ny islandströja. De hade beställt ett bord ute på järnveranden för Södra amatörsäll-skapets atletsektion.
Anders gick litet vaggande fram till det stora smörgåsbordet, något sådant hade han aldrig sett tidigare. Han bara gapade inför detta otroliga överflöd.
Hugg in nu, sa Kalle, ta vad du tycker är gott. Anders fick syn på ett fat med grisfötter i gelé.
Grisfötter är gott, sa han och tog fem grisfötter med handen. Han stod kvar framför bordet medan han tuggade i sig dem som om de vore sparris. Det knastrade från tänderna.
Lägg det du vill ha på fatet och ta med det till vårt bord på verandan, sa Kalle.
Anders stjälpte över resten av grisfötterna på fatet han fått.
Med dom där tänderna kan du säkert bli tandatlet, sa Jonte. Såna gör succé på cirkus.
Stämningen var hög vid bordet ute på verandan och atleterna var matglada gäster. Och när nu de haft en så lyckad föreställning och dragit in mycket pengar till sektionen kunde de unna sig att fira.    

Rätt svar på förra veckans fråga: Agatha Christie.

Vinnare:
Hans Gustafsson, Uppsala
Marianne Carlén, Borås
Annika Hartzell, Uppsala
Chris Persson, Båstad

Rätt svar vill vi ha senast onsdagen den 2 mars.       
Adressen är meny@sr.se Skriv tävling i ämnesrutan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".