Recept: Mercimek köftesi (röda linser köfte/bullar)

Ingredienser

1,5 dl röda linser

2 dl finkorniga ”köftelik bulgur” som finns i välsorterade butiker

2 vitlöksklyftor

½ citronsaft

1 dl olivolja

1 msk paprikapuré

1 msk tomatpuré

1 tsk paprika

1 tsk spiskummin, malen

3 st turkisk paprika

10 st salladslök

en knippa sladdpersilja

1 romansallad

Häll kallt vatten och linser i en kastrull och koka tills linserna blir mjuka. Röran ska vara vattnig när den är klar så man kan tillsätta kallt vatten om linserna inte är klara. Häll linserna ovanpå din bulgur i en skål. Låt stå i tio minuter. Medan du väntar kan du finhacka paprikor och persilja.

Tillsätt paprikapuré, tomatpuré, paprika, persilja och kummin till bulgurn. Pressa ner vitlöksklyftorna och citronen. Rör ordentligt. Smeten skall vara lagom mjuk så att du kan göra bullar av den. Forma avlånga köfte/bullar med handen och lägg dem på salladsbladen. Servera som tillbehör till en kötträtt, eller på buffé eller varför inte som en vegetarisk rätt.

Gör din egen ayran (yoghurtdricka)
Blanda 3 dl mild naturell yoghurt med 2 dl vatten i ett skål eller glas. Rör tills den blir slät!
Smaksätt med salt och strö lite torkade myntablad ovanpå. Drick!