Recept:Hemgjorda vetetortillas

Om du absolut måste kan jag väl gå med på att du köper färdig vetetortilla och värmer i ugnen. De är okej. Men vill du verkligen imponera ska du så klart göra egna. Det är mycket enklare än du tror.

ca 16 stora (20 cm)

eller 30 små (10 cm)

1,4 liter vetemjöl

1 tsk bakpulver

1 tsk salt

50 g smör

6 dl varmt vatten

Blanda samman de torra ingredienserna. Skär smöret i mindre bitar och tillsätt det. Häll långsamt över det varma vattnet. Blanda till en kletig deg. Knåda på ett mjölat bord ca 2 minuter, lägg tillbaka i skålen och täck med en fuktig kökshandduk. Låt vila 20 minuter. När degen vilat färdigt delar du den i 16 eller 30 delar och rullar till små bollar. Kavla sedan ut bollarna till runda tortillabröd. Låt vila 10 minuter. Stek dem sedan i en torr stekpanna ca 30 sekunder på varje sida och servera dem à la minute om du vill vara tjusig. Annars kan de återuppvärmas i ugn på 100 grader precis före servering, gärna invirade i en handduk eller i en tortillavärmare. Om du vill ha tjusiga grillränder kan du också steka dem i en grillpanna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".