Carpaccio på betor. Foto: Fia Gulliksson/SR.

Recept: Carpaccio på betor

3 st medelsmå rödbetor

3 st medelsmå gulbetor

1 dl hasselnötter

1 näve "höstfärgad" sallad (Bulls blood)
 eller skott från betorna
4 st ätbara "höstfärgade" blommor (buskkrasseblommor eller liknande)
100 g saltat smör
1 dl pepparrot, riven
2 dl crème fraiche

1 tsk citronsaft

salt och peppar

Koka betorna i saltat vatten till de är helt genomkokta, skala medan de är varma.

Riv pepparroten och blanda med crème fraîche. Låt stå och vila i ca 15 min. Därefter 
silar du av krämen och vispar upp den med visp tills den blir fluffig.

Smaka av pepparrotsvispet med salt, peppar och lite citronsaft.

Hyvla betorna tunt, t ex på en mandolin. Skilj gärna på gulbetor och rödbetor, då rödbetorna 
har tendens att färga av sig.

Skålla nötterna i kokande vatten i ca 1 minut och rosta dem i en panna. Hacka därefter 
dem fint.

Bryn smöret i en rostfri kastrull tills det fått en gyllenbrun färg och doftar nötigt. Var 
försiktig så att det inte bränns vid.

Ta fram tallrikar och varva gul- och rödbetor efter behag på tallriken. Spritsa sedan ut lite 
pepparrotscreme på varje tallrik.

Lägg på den höstiga salladen, strö lite nötter över tallriken och droppa över en sked 
med brynt smör.

Avsluta med ett drag med pepparkvarnen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".