Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Sveriges Radios matprogram som tittar djupt i grytorna.

Recept: Jordärtskockssoppa med bacon

Jordärtskockssoppa med bacon. Foto: Fia Gulliksson.

4 förrättsportioner

500 gram jordärtskockor
2 krm salt
½ liter vatten
1 ekologisk buljongtärning, grönsak eller kyckling
1 rödlök
2 dl grädde
1 msk smör

Rengör och skala jordärtskockorna.

Lägg dem i kokande vatten med lite salt och koka ca 20 min.

Förbered under tiden 0,5 liter vatten med valfri buljong och en hackad rödlök som även den kokas upp.

Häll av vattnet från skockorna och lägg dem i buljongen och mixa med en stavmixer till en jämn smet.

Under sakta sjudning tillsätt grädde.

Smaka och reglera sälta och kryddning efter behag.

Hårdstek gärna småbitar av bacon som garnityr ihop med lite persilja på soppan i samband med servering.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".