Luleå hockeys buljong med bladpersilja. Foto: Anna Torgnysdotter/SR.

Recept: Luleå hockeys buljong

Något kg ben av nöt, älg eller ren

Morötter

Gul lök

Ev rotselleri och palsternacka

Vinäger

Bladpersilja eller andra örter

Pressad citron

Lägg ner nåt kilo ben i en kastrull. Luleå hockey och köksmästare Magnus Fjällborg använder kalvben, men det går lika bra med ben av t ex älg, ren eller nöt.

Morötter och lök klyftar man i, gärna även rotselleri och palsternacka. Tillsätt också lite vinäger, kanske nån matsked för att dra ut det nyttiga mineralerna ur benen. 

Häll på vatten så det täcker benen och drygt därtill, ca 5 cm vatten ovanför benen, och koka upp. 

Så fort det börjat koka, dra ner till låg värme, 1:an eller 2:an, och sjud koket minst över natten, ca 12-24 timmar.

Håll lite koll på temperaturen så inte all vätska kokar bort och det bränner fast.

Dagen efteråt silar du av benen och grönsakerna och tillsätter örter för smaksättning, t ex bladpersilja eller annat som man gillar.

Tillsätt också lite pressad citron, om du tycker det behövs för smaken.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".