Irakisk kyckling- och lammbiryani med torshi och yoghurtsås. Foto: Provins.

Recept: Irakisk kyckling- och lammbiryani med Torshi och yoghurtsås

4 personer

Biryani:

4 kycklinglår eller en halv kyckling (gärna ekologisk)

150 gram lammfärs

300 gram basmatiris

4 potatisar, medelstora

2 gula lökar

50 gr mandlar, hela och skalade

50 gr sultanrussin

1 dl matolja

svartpeppar

1 tsk hel kryddpeppar

2 lagerblad

4 st grön kardemumma

½ tsk gul curry

salt efter smak

Yoghurt:

2 dl mezeyoghurt

saften från 1 citron

1 vitlöksklyfta, pressad

½ tsk grovt paprikapulver

lite salt

Torshi – inlagda grönsaker:

½ blomkålshuvud

2 stora morötter

2 dl äppelcidervinäger eller vitvinsvinäger

2 pressade vitlöksklyftor

1 msk currypulver

en skvätt olivolja

½ tsk salt

Börja med att koka kycklingen i vatten så att det täcker, lägg i kryddpeppar, kardemumma och lagerblad. 

Låt kycklingen koka tills köttet släpper lätt från benen och inget rött finns kvar. 

Blanda lammfärsen med en nypa salt och rulla till små köttbullar. 

Skär potatis i kuber, ca 1 cm stora samt skiva löken. 

Värm upp oljan försiktigt och fritera (eller stek i ugn) köttbullarna, potatisen, mandlarna och russin varför sig. 

Lyft upp och låt rinna av på hushållspapper. 

När kycklingen är klar lyft upp den ur buljongen och låt svalna, plocka köttet från benen och lägg åt sidan.

Stek löken försiktigt och när den är mjuk tillsätt curryn och lite salt och låt det steka någon minut till. 

Ta upp och låt svalna. 

Skär grönsakerna till torshin i centimeterstora bitar och koka mjuka var för sig i lättsaltat vatten. 

Spola sedan grönsakerna kalla under kallt vatten. 

Låt rinna av väl så att det inte blir överflödigt vatten och blanda sedan med pressad vitlök, curry, vinäger, salt och lite olivolja. 

Blanda yoghurten med citronsaften, vitlöken, salt och paprikapulver. Förvara i kylen. 

Koka riset enligt anvisningar men använd kycklingbuljongen istället för vatten att koka riset i. Tillsätt även en nypa gul curry. 

När riset kokat klart blanda med de andra ingredienserna och servera varmt tillsammans yoghurtsås och inlagda grönsaker.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista