Valnötsbaklava. Foto: Provins.

Recept: Provins valnötsbaklava

1 plåt (ca 40-50st)

1 pkt filodeg

½ kg valnötter

1 dl strösocker

500 gram smör

1 msk malen kardemumma

1 msk vatten

2,5 dl sirap

Grovhacka valnötterna, blanda med sockret och kardemumma och 1 msk vatten. 

Börja med att lägga ut ett filodegsark på plåten och pensla detta med smält smör. Lägg sedan ut två ark på det första och pensla det översta av de två. Följ detta med ett ark och sedan smör. När hälften av arken är utlagda, lägg på valnötsfyllningen och fortsätt varva de penslade arken. Avsluta med ett pensla ett lager smör på toppen.

Skär sedan romber om 4x4cm, det blir ca 40st. 

Sätt plåten i ugnen i 30-35 minuter på 170 grader. När baklavan har fått en gyllenbrun färg är den färdig. 

Ta ut den ur ugnen och häll på sirapen medan den är varm. 

Låt den sedan svalna i rumstemperatur. (Håller i ca 1 vecka i rumstemperatur).

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".