Recept: Finska rivna rågbröd

Första dagen:

3 dl rumsvarm filmjölk

3 dl ljummet vatten

25 gram jäst

5 dl rågflingor

Tredje dagen:

3 dl ljummet vatten

1 msk salt

1 msk ättiksprit (25%)

3 msk mörk brödsirap

5 dl grahamsmjöl

11 dl extra grovt rågmjöl

Finska rivna rågbröd är lätta att baka och håller länge. Ättikan i degen har ungefär samma effekt på degen som om du skulle använda surdeg. En smidig genväg, med andra ord. Har du matättika hemma (12%), så tar du 2 msk av den.

Gör så här:

1. Blanda filmjölk, vatten, jäst och rågflingor i degbunken. Täck och låt stå rumsvarmt i 2 dygn. Om du har en burk med lock, skruva inte fast locket, då kan trycket bli för högt. Skaka eller rör om någon gång per dygn.

2. Rör ner resten av vattnet, salt, ättika och sirap. Blanda väl. Arbeta därefter in grahamsmjölet och så mycket av rågmjölet att degen blir hanterbar. Knåda gärna för hand i en kvart eller drygt halva tiden i maskin. Låt degen jäsa övertäckt i 2 timmar.

3. Värm ugnen till 200 grader.

4. Tag upp degen på bakbordet och knåda den smidig. Dela degen i 16 bitar. Kavla ut den till runda kakor, cirka ½ cm tjocka och cirka 15 centimeter i diameter. Lägg dem på smorda plåtar och låt jäsa under handduk i cirka 30 minuter.

5. Nagga med gaffel och grädda mitt i ugnen i ca 20 minuter. Låt kakorna svalna en stund på bakgaller. Skär ett snitt runt kanten på varje kaka. Sedan kan du riva kakorna mitt itu med händerna (därav namnet) och få två tunna kakor goda att njuta direkt eller eventuellt rosta. Du kan även frysa brödet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".