”Sameskagen” i ugnsbakad mandelpotatis. Foto: Fia Gulliksson.

Recept: Sameskagen i ugnsbakad mandelpotatis

100 gr rökt renstek
ca 4 msk majonnäs
2,5 msk finhackad rödlök
1,5 msk finhackad dill
1 tsk pepparrot, riven
½ - 1 tsk dijonsenap
ca 12 st små mandelpotatisar
15 – 20 gr sikrom, saltad & avhängd
salt
nymalen svartpeppar

Mal eller mixa rensteken (skär då först bort den torra, hårda rökta kanten).

Finhacka rödlöken & dillen.

Blanda ihop köttet med lök, dill, pepparrot & senap. Smaka av med salt & nymalen svartpeppar.

Bind ihop massan med lite majonnäs. Det ska endast bindas ihop med majonnäsen och inte bli en lös sörja.

Tvätta potatisen och lämna skalet på.

Ringla över lite svensk rapsolja & salta.

Baka potatisen i ugnen på 175 grader tills den känns mjuk.

Låt potatisen svalna av lite.

Dela potatisen och gröp eventuellt ur lite för att rensteksröran ska få plats.

Spritsa eller skeda upp rensteksröran i, eller på den ugnsbakade potatisen och garnera med sikrom, dill & ev lite rödlök.

Njut till exempelvis en kall pilsner från Jämtlands Bryggeri.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".