Pankofriterad rödingfilé. Foto: Fia Gulliksson.

Recept: Pankofriterad rödingfilé med ostcréme, dill, krasse, rödlök och späd sallad

400 gr rödingfilé, gärna vildfångad, skinn & benfri
1 ägg
1 dl mjöl
2 dl panko
ca 1 – 1,5 lit olja till fritering
flingsalt

Skär rödingen i fina bitar.

Vispa upp ägget.

Vänd först rödingen i mjöl, sedan ägget & till sist panko.

Lägg gärna på en bit papper tills det är dags att fritera.

Värm oljan till ca 160 grader. (Prova gärna med en bit vitt bröd för att se om oljan är varm nog – eller för varm. Se till att ha ett lock till kastrullen med olja för att snabbt kunna sätta på den och släcka en ev brand i oljan.)

Fritera fisken tills den är gyllenbrun.

Ta upp med en hålslev och lägg den direkt på hushållspapper för att rinna av.
Salta direkt med lite flingsalt.



3 st ägg
2,5 dl riven ost typ västerbotten, cheddar eller parmesan
1 msk vitvinsvinäger
½ vitlöksklyfta, pressad
2,5 dl svensk rapsolja
2 msk dijonsenap
salt
nymalen svartpeppar

(Detta är ett grundrecept och blir det över håller det sig i kylen ca 1 vecka. Går bra att ha som salladsdressing.)

Riv osten.

Mixa ost med äggula, vinäger, vitlök, senap till en slät massa.

Mixa sedan i oljan droppvis tills det tjocknar.

Smaka av med salt och peppar och ev med mer vinäger.

Om den mot förmodan skulle bli för tjock tillsätt lite kallt vatten, lite i taget till önskad tjockhalt.


Garneras och serveras med:

shizokrasse
smörgåskrasse
dill
rödlök
späd sallad gärna uppvänd i en god dressing eller god olja

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".