Mormors äppelsmulpaj. Foto: Fia Gulliksson.

Recept: Mormors äppelsmulpaj med hemgjord vaniljsås

100 gr vetemjöl
100 gr strösocker
100 gr smör, kallt
50 gr mandelmassa, riven
2 st äpplen Aroma
2 st äpplen Cox orange
2 st äpplen Ingrid marie
½ tsk kanel
4 msk strösocker

4 st äggulor, gärna från ekologiska ägg
2 dl standardmjölk
2 dl vispgrädde
1 st tahiti vaniljstång
1 dl strösocker

Äppelpaj

Blanda ihop mjöl, strösocker, smör och mandelmassa med händerna till en smuldeg.

Skala äpplena, ta bort kärnhus. Tärna grovt och blanda med socker och kanel.
Använd GÄRNA svenska äpplen, och gärna olika sorter för olika smaker och konsistenser i pajen.

Lägg lite äpplen i en skål eller djup tallrik. (Självklart kan man baka av denna i en större form men det är trevligare att få en egen liten paj.)

Smula över degen och baka i 200 grader i ca 15 minuter eller tills den är gyllenbrun.



Vaniljsås

Häll mjölk och grädde i en kastrull.

Snitta vaniljstången och skrapa ner kärnorna i gräddmjölken.

Lägg också i vaniljstången.

Koka upp och låt sjuda ett par minuter.

Låt svalna av.

Ta upp vaniljstången.

Vispa äggulor med strösockret pösigt.

Tillsätt lite av gräddmjölken.

Häll äggblandningen i kastrullen med gräddmjölk.

Låt sjuda sakta på svag värme – vispa hela tiden – LÅT INTE KOKA. Om den kokar kommer den att skära sig.

Vispa hela tiden tills den tjocknar.

Vispa gärna såsen kall i en bunke med is.

Mixa gärna slät med stavmixer och servera väl kyld.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista