Ägg en cocotte. Foto: Fia Gulliksson.

Recept: Ägg en cocotte

spenat
muskot
ägg
bearnaisesås
vispad grädde

ev 1 tomat
örtsalt
basilika
grovriven ost

Små porslinsformar som tål ugnsvärme kan ge möjligheter till många varianter av äggrätter.

Lägg 1 msk muskotkryddad spenat i en liten smörad form.

Knäck 1 ägg i varje form, skeda på 1 msk bearnaise som getts luftighet med 1 tsk vispad grädde (för varje).

Ställ under grill eller i varm ugn 8–10 minuter eller tills vitan stannat och gulan ännu är lös, ett tunt brynt täcke över.

Eller flå och grovhacka 1 mogen tomat för var portion. Strö över lite salt (örtsalt kanske) och en nypa basilika.

Knäck 1 ägg på. Strö över grovriven ost. Och så in i ugnen.

Ugn 200 grader. Tid: cirka 10 minuter.

Milena tipsar:
 Hiram var alldeles särskilt förtjust i muskot, inte bara för smakens skull utan även för dess latinska namn: Myristica fragans. Det säger väl allt, sa hon.

Milena tipsar:
 Min erfarenhet är att alla ugnar är olika. Ta gradtalet med en nypa salt och pröva er fram.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".