Garbure – fransk bondgryta. Foto: Fia Gulliksson.

Recept: Garbure – fransk bondgryta

1 savojkålshuvud

1 purjolök


några potatisar

2 morötter

1 palsternacka


1 gul lök


några vitlöksklyftor

1 röd chili

några msk smör


1 rejäl timjankvist

1 msk salvia l

agerblad
salt, vitpeppar


3 liter vatten

ca 4 dl vita bönor blötlagda över natten eller en burk konserverade som tillsätts mot slutet

Skär kålen grovt. Skär purjo, potatis, morot, palsternacka, lök grovt.

Finhacka vitlöken och chilin.

Fräs allt i smör 
i en stor, stor soppkastrull.

Krydda. Häll på vatten. Och bönorna.

Låt småputtra i 2 timmar.

Fransmännen lägger gärna en torr brödbit i botten på sopptallriken och häller den varma soppan över. Riven ost.

Milena tipsar: Kan kokas med fläsklägg, en skinka. ibland äts den med kött, ibland inte.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista