Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Sveriges Radios matprogram som tittar djupt i grytorna.
Lingonsemifreddo med kolasås, vispgrädde och äppelchips. Foto: Fia Gulliksson.

Recept: Lingonsemifreddo med kolasås, vispgrädde och äppelchips

10 portionsformar

3 msk rårörda lingon

1 brk kondenserad mjölk

vispad grädde

äppelchips

Lägg burken med kondenserad mjölk i en kastrull och täck med vatten. Koka burken i minst 4 timmar, fyll på med vatten hela tiden. Kyl ner. Öppna burken och späd kolamassan med lite vatten. Ta ut semifreddon 20 minuter innan servering. Ringla över kolasås, lite rårörda lingon och skeda upp vispad grädde. Servera med äppelchips

Semifreddo

4 st ägg

0,5 dl strösocker

4 dl vispgrädde

3 dl rårörda lingon ( 2,5 del lingon, 1 del socker)

8 cl Buustamons Vildmarkssnaps

Separera äggen. Vispa äggulor och socker pösigt. Vispa grädden lätt. Mixa hälften av bären slätt och blanda i snapsen. Vispa vitorna hårt. Tillsätt lingonen till ägguleblandningen, vänd i grädden och slutligen vitorna. Fyll upp i formar och ställ in i frysen.

Äppelchips

2 st granny smith- äpplen

1 dl vatten

1 dl socker

saften av ½  citron

Koka socker och vatten till sockerlag. Skiva äpplen så tunt som möjligt, doppa i sockerlagen blandad med citronsaft. Stryk av överflödig sockerlag och lägg chipsen på bakduk eller bakplåtspapper. Baka i ugn med öppet spjäll i 100 grader ca 45 min till torra chips.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".