Camillas bondsoppa med klimp. Foto: Fia Gulliksson.

Recept: Bondsoppa med klimp

1 kg nötkött med ben t ex högrev

3 liter vatten, ska täcka köttet

1,5 msk salt

1 gul lök

3 morötter

1 halv kålrot

1-2 palsternackor

5-6 potatisar

ca 2 tsk libbsticka, hackad eller en liten bit rotselleri, fint tärnad

0,5 dl persilja, finhackad

1-2 purjolökar beroende på storlek

2 krm kryddpeppar

1 lagerblad

Smaka av med salt och peppar

Koka upp vatten och salt, lägg i morot, halverad gul lök, kött med ben.

Låt koka ca 2 timmar, ta bort skummet som bildas med en sked.

Skölj och skala grönsakerna, tärna alla grönsaker i små tärningar och strimla purjolöken.

Ta upp köttet när det kokat klart och sila ner buljongen i en ny kastrull, koka gärna ihop buljongen lite om du har tid så den får lite mustigare smak.

Tärna köttet fint.

Koka upp buljongen på nytt och lägg i lagerblad, libbsticka, kryddpeppar, grönsaker och kött.

Låt småkoka i ca 30 min, lägg i purjolöken och koka 5 min till.

Häll upp soppan i en soppskål och strö över färsk persilja.

Kall klimp till Bondsoppa

5 dl gammaldags mjölk (ekologisk)

5 strukna matskedar vetemjöl (ekologisk)

1 msk smör (ekologiskt) gärna extrasaltat

1 ägg (ekologiskt)

2 bittermandlar

Häll i mjölk och mjöl i en kastrull.

Vispa och värm allt till en slät “sås”, småputtra i minst 5 minuter för att få bort mjölsmaken.

Lägg i smöret.

Knäck ett ägg och vispa ut i en liten skål. Häll ner ägget i kastrullen och låt allt sjuda på svag värme ca en minut. Koka ej.

Riv bittermandel på ett zestjärn ner i klimpen. Häll upp klimpen i en vattensköljd skål.

Strö ev över finhackad persilja.

Låt svalna.

Ställ in i kyl fram tills servering.

Lägg en klick i soppan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista