Kycklingben med smak av orienten

(4 port, ca. 60 minuter)
1 kg kycklingben 

2 gul lök, finhackade
2 klyftor vitlök, finhackade
4 färska tomater, finhackade
400 g champinjoner (skär i fyra bitar)
4 msk matolja
½ tsk curry
1 tsk gurkmeja
1 tsk paprikapulver (mild)
2 krm chiliflakes
2 msk färsk timjan, finhackad (alternativt 1 tsk torkad timjan)
8 dl vatten
Salt och svartpeppar

 1.Hetta upp matoljan i en bred kastrull. Tillsätt löken och låt fräsa tills den mjuknat. Tillsätt sedan vitlök, curry, gurkmeja, chiliflakes och paprikapulver. Låt kryddorna fräsa två till tre minuter, på mellan värme.

2.Lägg i kycklingbenen och rör ihop med kryddorna. Stek i ca. 5-8 minuter, eller tills kycklingen fått stekyta. Häll i tomaterna, rör om då och då. Tillsätt timjan, salt och peppar.

3.Häll över kokande vatten så att det täcker kycklingen. 

4.Koka upp och låt sjuda på mellan värme i ca. 30 minuter, utan lock.

5.Medan kycklingen puttrar, förbered champinjonerna. Stek i en panna tillsammans med en msk olja på hög värme, tills de får en fin stekyta.

6.När kycklingen har småkokat i 30 minuter häll över kyckling buljongen till en liten kastrull och reducera, lämna dock kvar ca. 2 dl vätska.

7.Lägg i de stekta champinjonerna ihop med kycklingen och blanda väl. Låt allting sjuda på mellan värme, i ca. 15 minuter utan lock.  Servera gärna med ris och en grönsallad. 

Om du vill prova på och göra riset enligt radioprogrammet finns receptet nedan.

Ris på Ala ́s vis

5 dl basmatiris
½ dl matolja
1 pitabröd, libanesisk eller tortilla

Gör så här:
1.Börja med skölja av riset försiktigt i varmt kranvatten, du gör detta för att inte riset ska brytas, skölj av riset tills vattnet har klarnat något. Låt riset stå i en skål med varmt vatten och salta ordentligt (1 msk salt), låt den stå och dra , ju längre desto bättre (minst 15 minuter). 

2.Koka upp 1,5 liter vatten, salta vattnet med 1 – 2 msk salt. Vattnet ska smaka som havsvatten, för det är här som du har möjlighet att smaksätta riset. 

3.Häll ut vattnet från riset och häll ner riset i det kokande vattnet. Sänk värmen så riset småkokar i kastrullen. Smaka av riset, den ska kännas ” al dente ”, du ska fortfarande ha en lite kärna kvar i riset. 

4.Häll av riset i ett durkslag. Ta en teflonpanna och lägg i 1 msk matolja i botten, lägg ner ett pitabröd i botten på kastrullen, häll tillbaks det avrunna riset och häll på matoljan över riset, täck locket med en handduk och sänk värmen till låg (2-3). Låt riset dra sig under lock tills du ser en ånga stiga ur kastrullen. Då vet du att riset är klar. 

Tips: för bästa ris , lyft aldrig på locket under denna moment. Ångan som stiger ur locket är en indikation på att riset är färdig. För att pitabrödet i botten ska bli krispig ska du servera riset så fort den är klar.