Köttbullar i tomatsås

Köttbullar
 400 g nötfärs
2 gul lök, finriven 
1 ägg
½ ströbröd
2 dl persilja, finhackad
1 tsk gurkmeja
½ tsk paprikapulver (mild)
Salt och svartpeppar

Tomatsås
1 burk passerade tomater
3 msk tomatpuré
1 gul lök, finhackad
2 klyftor vitlök, finhackade
½ röd chili, finhackad (alternativt 1 krm chiliflakes)
½ dl olivolja
1 knippe färsk timjan (alternativt 1 tsk torkad timjan)
1 tsk socker
4 dl vatten
Salt och svartpeppar

Köttbullar
Blanda alla ingredienser för köttbullarna i en bunke och blanda väl. Rulla till små bollar. Ett tips är att mäta upp i en msk för lika stora köttbullar.  

2.Hetta upp en stekpanna med lite matolja och stek hälften av köttbullarna på hög värme tills de får en fin stekyta, max två-tre minuter. Gör likadant med resterande köttbullar. Lägg sedan köttbullarna i en tallrik och täck över med folie, medan du gör tomatsåsen.

Tomatsås
1.Stek löken mjuk i olivoljan, tillsätt sedan vitlöken och chilin. Häll i tomatpuré och låt den stekas ihop med löken, i ca. tre minuter på mellan värme. 

2.Mixa tomaterna slät, med en mixer, innan du häller ner i en kastrull. Tillsätt socker, salt, svartpeppar, timjan och vatten.

3.Låt tomatsåsen småputtra på låg värme i ca. 20 minuter med locket på glänt, så att det inte skvätter överallt. 

4.När tomatsåsen kokat i 20 minuter, lägg i köttbullarna i kastrullen. Låt det sjuda tillsammans i ca. 10 minuter.  Servera med valfri pasta och garnera med färsk riven parmesan och basilika