Len och krämig pumpasoppa

(4 port, ca. 40 minuter)
600 g butternut squash utan skal (alternativ pumpa), små tärningar
2 morötter, små bitar
3 potatisar, små bitar
1 gul lök, finhackad
2 klyftor vitlök, fin hackade
1 knippe färsk timjan
2 msk matolja
2 msk kyckling fond
8 dl kokat vatten 
1 tsk paprikapulver (mild)
Salt och svartpeppar

Topping
3 gul lök (skivor)
1 msk smör
1 msk matolja
Grekisk yoghurt 
Finhackad persilja

1.Hetta upp matoljan. Fräs sedan lök, vitlök och paprikapulver tills löken är mjuk och tillsätt därefter pumpan, rotfrukterna och timjan.

2.Fortsätt fräs pumpan och rotfrukterna i ca. fem minuter, utan att dem får färg. Tillsätt sedan kyckling fond och vatten. Låt sjuda utan lock i 20 minuter, eller tills rotfrukterna mjuknat. 

3.Rör om då och då under tiden. 

4.Medan soppan puttrar på förbered toppingen. Hetta upp en stekpanna med olja och smör. Tillsätt den skivade löken och stek tills den får en fin färg. För krispigare lök, stek längre.

5.Slutligen smaksätt soppan med salt och mixa med stavmixer till en slät soppa. Smaka av med svartpeppar, efter att du har mixat soppan.

6.Servera soppan med grekisk yoghurt och den rostade löken. Garnera med persilja.