Systrarnas soppa med kikärter, tomat och mangold.


"Vår lättlagade och ganska robusta favoritsoppa. Soppan är lika god ljum som varm. Ringla lite olivolja på toppen och servera med parmesan och rostat eller grillat surdegsbröd."

4-5 portioner
3 msk olivolja  
1 stor gul lök, finhackad  
2 medelstora morötter, hackade  
2 stjälkar bladselleri, strimlade  
4 vitlöksklyftor, fint hackade  
1⁄4–1⁄2 tsk chiliflingor  
ca 1 msk finhackad färsk rosmarin  
1 tsk torkad timjan  
3 färska tomater i bitar  
1 burk krossade tomater (400 g)  
1 liter kycklingbuljong eller grönsaksbuljong  
6–7 dl hemkokta kikärter eller 2 burkar à ca 400 g
gärna 1⁄2 tsk strösocker  
ev. en liten bit parmesanost  
en rejäl handfull grovt hackad mangold eller bladpersilja eller hel babyspenat

Börja med att skala och hacka alla grönsakerna. Värm en gryta och häll i olivolja. Fräs först lök, morot, selleri, finhackad vitlök, chiliflingor, rosmarin samt timjan i några minuter. Rör om då och då.

Lägg sedan i tomater i bitar och låt fräsa i några minuter till. Häll i burktomater, buljong och kikärter (tar du burkärter så skölj dem i en sil och låt rinna av innan de läggs ner i grytan). Lägg i socker och gärna en torr bit parmesan också (ger jättefin smak).

Koka upp det hela, sänk sedan värmen lite och låt koka under lock i cirka 30 minuter. Lägg, när soppan är klar, ner mangold eller persilja eller hela små spenatblad. Ta till sist upp ungefär en tredjedel av soppan och mixa den delen med stavmixer och häll sedan tillbaka detta i grytan. En enkel manöver som gör soppan lite krämigare i konsistensen. Smaka av med flingsalt och nymald svartpeppar. Servera eventuellt soppan med lite ringlad olivolja och grovt riven parmesanost.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista