Vildsvinsstek med grynblandning och rotsaksmos Foto: Tomas Tengby / SR

Vildsvinsstek med het apelsinsky, fänkålsfrästa gryn och soyabönor och rotsakspuré

1,5 kg vildsvinsstek av låret, ex fransyskan.

Salt o peppar

2 msk farinsocker

Skal och saft från en apelsin

2 skivade vitlökar

1 klyftat svenskt äpple

1 skivad rödlök

3 msk japansk soya

1 krm chili flakes

50 g sultanrussin el torkade aprikoser

En rejäl klick smör

3-4 dl vatten att späda med

Sätt ugnen på grill 225 grader Gnid in köttet med salt och peppar. Lägg steken i en stor ugnsfast form. Fördela övriga ingredienser över och runt steken. Bryn steken i ugnen ca 12-15 min Sänk temperaturen till 125 grader och späd med vattnet. Sätt i en ugnstermometer.

Stek upp till ca 62 grader, ta ut steken, vira in den i al-folie , låt den vila tills den ska skäras upp. Sila skyn med tag med äppelbitarna och löken. Låt koka ca 15 min smaka av med ev. mer farin socker el vinäger och salt och peppar. Tag kastrullen från spisen och vispa ner en msk smör.

Servering: Skär upp steken i fina tunna skivor ringla över lite av skyn. Servera gryn- och sojablandningen samt rotsakspurén till. Vildsvinsstek hittar du i de flesta större affärer, har de ingen så be dem att ta hem. Du kan använda samma recept till hjort och rådju , men låt tempen endast gå upp till 58 grader. Vildand och anka passar också bra. Du kan också välja vanlig gris, en svensk sådan i så fall. Men våga prova något vilt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".