Köttbullar i tomatsås Foto: Tomas Tengby / SR
Köttbullar i tomatsås Foto: Tomas Tengby / SR

Köttbullar i tomatsås

4 portioner

Köttbullarna:

1 ½ dl ströbröd, gärna färskt

1 ½ dl mjölk

1 gul lök, finhackad

1 vitlöksklyfta, finhackade

400 g köttfärs

3 msk hackad färsk dragon, eller ½ msk torkad

1 ägg

1 dl nyriven parmesan

1 citron, rivet skal

1 tsk salt

nymalen svartpeppar

olivolja till stekning

tomatsåsen:

1 gul lök, hackad

2 vitlöksklyftor, finhackade eller krossade med knivbladet

2 burkar (à 400 g) tomater av god kvalitet, gärna körsbärstomater

1 tsk råsocker

salt

nymalen svartpeppar

ev 1 kruka färsk basilika

Köttbullarna: Låt ströbrödet svälla i mjölken. Tillsätt finhackad lök och vitlök, hackad dragon, parmesan, citronskal, salt och svartpeppar. Tillsätt också färsen och ägget. Blanda allt väl. Forma till stora köttbullar. Bryn köttbullarna till fin färg i olivolja. Tomatsåsen: Fräs hackad lök i rikligt med olivolja. Tillsätt hackad vitlök när löken börjar bli mjuk och fräs tills vitlöken börjar lukta gott. Se upp så att inte löken eller vitlöken bränns. Häll i tomaterna. Koka upp och lägg sedan i köttbullarna och låt småputtra i en timme. Lägg i några basilikablad och låt dem koka med. Smaka av när du låtit det puttra ett tag. Smaka av med socker, salt och svartpeppar. Lägg i fler basilikablad strax innan det ska serveras. Servera med det du gillar, pasta eller ris.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".