Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Sveriges Radios matprogram som tittar djupt i grytorna.

Spoon bread, majsbröd i form

Spoonbread Foto: Tomas Tengby / SR
Spoonbread Foto: Tomas Tengby / SR

5 dl mjölk

2 ½ dl snabbpolenta (kokar på ca 5 minuter)

1 tsk salt

1 tsk strösocker

2 msk smör

4 ägg, gulor och vitor separerade

2 dl majskorn (t ex avrunna från burk)

Sätt ugnen på 200 grader. Blanda mjölk, polenta, salt och socker i en kastrull och sjud under omrörning tills det tjocknar till en gröt. Tillsätt smör och häll blandningen i en skål för att svalna. När gröten är sval rör du ner äggulorna och majskornen. Vispa vitorna med elvisp till ett fast skum. Vänd ner vitorna försiktigt i majsgröten. Vänd runt så att det inte är några vita moln kvar av äggvita. Gör det försiktigt så att du får en fluffig smet. Smörj en rund kakform och häll i smeten. Grädda i cirka 25 minuter tills smeten stelnat. Servera varmt och ta upp bitar av brödet med en sked, därav namnet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".