Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Sveriges Radios matprogram som tittar djupt i grytorna.

Fiskaffärens Tom Yamsoppa

Publicerat onsdag 3 december 2014 kl 13.27
Fiskaffärens Tom Yam - soppa Foto: Tomas Tengby/SR
Fiskaffärens Tom Yam - soppa Foto: Tomas Tengby/SR

100 g Ingefära

50 g galangal

5 st citrongräs

3 små thai chili

12 limeblad

400 g blandade grönsaker t.ex., morot, blomkål, broccoli, stjälkselleri

600 g blandad fisk som passar i soppa (fast fisk)

2 dl kokosmjölk

salt

peppar

Tamarind, kan man hoppa över om man inte hittar det i mataffären.

I asiatiska butiker brukar det i frysdisken finnas en förpackning med Tom Yam-blandning som innehåller bl a galangal, citrongräs och limeblad.

Fyll en kastrull med 1 liter vatten häll i alla ingefära, galangal, citrongräs, chili och limeblad. Låt koka ca 20 min. Sila av fonden och ställ tillbaka vätskan på spisen, häll i kokosmjölken och koka upp. Ibland kan soppan bli aningen grå och då kan man nu ta i lite gurkmeja för att pigga upp färgen annars är det ganska trevligt med den vita soppan och färgerna från grönsakerna.

Hacka grönsakerna i lagom stora munsbitar. Dela fisken i lika stora bitar. Lägg i de grönsaker som behöver koka lite längre först, t ex blomkål och morötter. Efter ett tag lägger du i fisken och resten av grönsakerna. Låt koka upp smaka om det behövs lite salt och peppar. Sedan är det bara att servera. Vill man kan man dekorera med en kvist färsk koriander.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".