Soda Foto: Nina Frogneborn / SR
Soda Foto: Nina Frogneborn / SR

Sodakultur (ingefärsstart) och Toves tonicsyrup

Sodakultur

Du behöver:

5 dl vatten

2 msk finriven ingefära

1 msk strösocker

1 msk råsocker

Gör så här:

Blanda alla ingredienser i en glasburk. Täck med ett tunt tyg och sätt på en gummisnodd så att vätskan kan andas i burken. Låt burken stå 1-4 dagar i rumstemperatur, till exempel över kylen där det är lite varmare. Rör om i vätskan några gånger om dagen och tillsätt 1 tsk riven ingefära, ½ tsk strösocker och ½ tsk råsocker varje dag. När du ser bubblor på ytan av vätskan och hör ett ”fizz-ljud” när du rör i kulturen är den klar. Du kan låta starten vila i kylen (precis som en surdeg). Sätt på ett lock och mata den med 1 tsk ingefära, ½ strösocker och ½ tsk råsocker en gång i veckan. Väck den genom att ta fram den i rumstemperatur och mata en gång om dagen.

När du ska fermentera soda blandar du cirka ½ dl sodakultur per liter vätska som du vill jäsa. Låt stå i rumstemperatur och rör om 2-3 gånger om dagen. Sila vätskan, fyll på flaskor och sätt på ett lock. Låt stå i rumstemperatur i 2-3 dagar – nu bildas kolsyran. Förvara sodan i högst fyra veckor i kylen.

Toves tonicsyrap (4 dl)

Du behöver:

5 dl vatten

2 dl strösocker

1 dl råsocker

1 ½ msk kinabark, finmald

4 kryddpepparkorn, krossade

3 enbär, krossade

1 citrongräs, strimlat

½ apelsin, skal

1/2 citron, skal

½ lime, skal

2 tsk citronsyra

1 krm salt

Gör så här:

Koka ihop alla ingredienser och sjud i 15 minuter. Låt vätskan svalna och sila genom en silduk. Förvara svalt. Blanda en matsked syrup med 2 dl sodavatten (som du kolsyrat själv eller köpt på flaska).

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".