Matfrågan vecka: 17

Vem är författaren?

Herrar med brickor i ringlande lunchrumskö kan lätt hemfalla åt nostalgi. Minnen från den gamla husmanskostens dagar tränger sej på medan vi väntar på paellor, lasagner, vårrullar och pizzor.
- Kroppkakor med skirat smör, suckar en gammal revisor med darr på stämman.
- Var då, var då? frågar ivrigt en medelålders kamrer.
- Inte vet jag, jag bara säjer det … kroppkakor med skirat smör. Det får man inte nuförtiden.
- Sillbullar med korintsås, säjer en yngre kollega med något fuktigt i blicken. Det fick man i lumpen ännu på 60-talet.
- Säjer du paltbröd med fläsk, slår jag ihjäl dig! morrar en försäljningschef.
- Rotmos med fläsklägg, piper en hjärtlös yngling utan hänsyn till medelålders herrars känsloliv. Minsann flinar han inte också, den finnige lymmeln.
Revisorn sopar till honom med pizzabrickan.
En senig typ från lagerexpeditionen, en sån där som brukar ta semester i februari för att ligga i en snögrop i fjällstormen och dela en kokt skridskorem med draghundarna, väser vällustigt ur ena mungipan:
- Isterband med stuvad potatis!
Det går en häftig andhämtning genom kön. En man från bokföringen kontrar med stångkorv special. En man från dataregistret drar till med fattiga riddare. En kille från reklamationsavdelningen kastar in blodpudding med lingon!
- Lingon? säger gamle revisorn, tar sig för pannan och vacklar till. Lingon blir för mycket för honom. Han måste torka pannan med servetten. Han har inte fått lingon sen restaurangnäringen gick över till att i stället dränka allt med bearnaisesås.       

Rätt svar på förra veckans fråga: Hjalmar Söderberg. Vinnare:
Rikard Teréus, Sundsvall
Ingegerd Lindunger, Kopparberg
Agneta Rydhagen, Helsingborg
Magdalena Björck-Ebelin, Kågeröd 

Rätt svar vill vi ha senast onsdagen den 4 maj.       
Adressen är meny@sr.se Skriv tävling i ämnesrutan.