Baci, italienska chokladkyssar Foto: Tomas Tengby / SR
Baci, italienska chokladkyssar Foto: Tomas Tengby / SR

Baci, italienska chokladkyssar

100 g mjölkchoklad, bakchoklad

100 g hasselnötter, hackade

100 Nutella eller liknande

20 g smör

extra skalade hasselnötter

200 g mörk choklad, bakchoklad

Köp mjölkchoklad och mörk choklad i bakavdelningen i livsmedelsbutiken. Kakorna är lite tjockare och chokladen är enklare att jobba med. Köp av så bra kvalité som möjligt.

Hacka mjölkchokladen och smält den i mikron (hos mig cirka 1 minut på 750 W, men testa dig fram). Kör en liten stund först, ta ut och se att den smälter bra, rör om och fortsätt smälta. Se upp så att du inte kör för länge för om chokladen bränner får du slänga den. Allt behöver inte ha smält. Det sista smälter på den värme som finns i skålen när du sedan rör om. Det går också bra att smälta på traditionellt sätt i vattenbad.

Blanda ner smöret i chokladen.

Hacka rostade, skalade hasselnötter och blanda med den smälta mjölkchokladen och Nutella.

Ställ i kylskåp i cirka 20 minuter tills smeten stelnat.

Forma så små bollar som möjligt av smeten. Ställ på ett bakplåtspapper.

Tryck en rostad, skalad hasselnöt på toppen av varje boll.

Ställ bollarna i frysen i cirka 20 minuter.

Hacka och smält den mörka chokladen. (Här ska inte i något smör!)

Doppa bollarna i chokladen. Ställ en boll på en gaffel och måla på choklad med en annan gaffel. Se till att doppa botten på bollen också. Skrapa av överflödig choklad under genom att dra med målargaffeln under gaffeln som håller bollen.

Ställ de doppade bollarna på bakplåtspapper och låt chokladen stelna.

Förvaras svalt men inte kallt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".