Tareq Taylor med ett kohuvud till Historieätarnas julkalender. Foto: Nina Frogneborn.
1 av 5
Tareq Taylor med ett kohuvud till Historieätarnas julkalender. Foto: Nina Frogneborn.
Inspelning av julkalendern på Vadstena Slott. Foto: Nina Frogneborn.
2 av 5
Inspelning av julkalendern på Vadstena Slott. Foto: Nina Frogneborn.
Gustav Vasas barn förbereder sig. Foto: Nina Frogneborn.
3 av 5
Gustav Vasas barn förbereder sig. Foto: Nina Frogneborn.
Vadstena slott där inspelningar pågår. Foto: Nina Frogneborn.
4 av 5
Vadstena slott där inspelningar pågår. Foto: Nina Frogneborn.
Ebba Svennung, redaktör för Historieätarnas julkalender. Foto: Nina Frogneborn.
5 av 5
Ebba Svennung, redaktör för Historieätarnas julkalender. Foto: Nina Frogneborn.

Tareq Taylors Ölsupa

1 dl vetemjöl
7 dl mjölk
2 ½ dl svagdricka
honung
mald ingefära
salt

Ölsupa har druckits i Sverige sedan medeltiden och ända fram till 1950-talet. Den har figurerat i alla samhällsklasser men skilt sig åt när det kommer till kryddningen – ju högre samhällsklass och finare tillfälle, desto exklusivare kryddor och sötningsmedel. "Supa” betyder i det här fallet soppa.

Gör så här:

Rör ut mjölet i en fjärdedel av mjölken. Låt stå och svälla en timme.

Koka upp resten av mjölken. Rör ner redningen och sjud vällingen i ungefär en kvart, rör hela tiden.

Koka upp svagdrickan med en klick honung, några nypor ingefära och lite salt. Häll ner koket i vällingen, vispa ordentligt under tiden. Servera ölsupan skummande.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista