Gunilla Hellsten Boman, kommersiell humleodlare utanför Mariestad. Foto: Nina Frogneborn.
1 av 2
Gunilla Hellsten Boman, kommersiell humleodlare utanför Mariestad. Foto: Nina Frogneborn.
Humlekottar. Foto: Nina Frogneborn.
2 av 2
Humlekottar. Foto: Nina Frogneborn.

Gunillas humlegravade lax

1 kg färsk lax (mittbiten med skinn och ben)

½ dl salt

½ -1 dl socker

10 vitpepparkorn, krossade

2 dl klippt dill

10-15 torkade humlekottar

Jag passar på när jag hittar bra färsk lax och fryser in den i minst tre dygn.
Till 1 kg fisk använder jag ungefär lika mycket socker som salt cirka 1/2 dl. I vissa recept står det att du ska ta dubbelt så mycket socker som salt, men jag har anpassat receptet till mina smaklökar.

Humlekottar finns att köpa i ölbryggaraffärer.
 
Gör så här:

Skrapa fisken ren med kniv och torkar av den med hushållspapper. Inget vatten –skölj den inte! Dela sedan fisken längs med ryggbenet och ta bort alla ben och gnid in med salt- och sockerblandningen på båda köttsidorna.
 
Fortsätt med att strö över lite färsk krossad vitpeppar och mosa försiktigt samman dill och humlekottar och lägg på fiskens köttsidor. Antal humlekottar beror på vilken humlesort du använder. Lägg fiskbitarnas köttsidor tajt ihop.
 
Lägg fisken i en påse, pressa ut luften och paketet på ett stort gratängfat.
Placera en skärbräda och något med mycket tyngd (ett mjölkpaket) ovanpå fisken. Skärbrädan hjälper till att fördela tyngden. Vänd på den morgon och kväll.
 
Efter tre dygn är den klar att ätas. Skrapa bort kryddorna och skär fisken i tunna skivor. Den håller i en vecka i kylen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista