Rostad benmärg. Foto: Nina Frogneborn.
Rostad benmärg. Foto: Nina Frogneborn.

Young Erik's salad

4 portioner som tillbehör
 
1 liten schalottenlök
1 stort knippe bladpersilja
2-3 msk liten kapris
1 msk citronvinägrett (saft från 1/2 citron,1/2 msk vinäger, 4 msk olivolja, 1 stor nypa salt, nymald svartpeppar)

Den här salladen serveras tillsammans med rostad benmärg på St John Bar and Restaurant i London, och vi kan på intet sätt ta åt oss äran för den. Den fungerar också strålande till otaliga andra rätter och är trots sin enkelhet ett av de bästa recept vi stött på. Erik, som här har fått ge namn ät mästerverket, har jobbat extra i butiken på Hantverkargatan sedan han var späda 15 år gammal. På äldre dar har han visat ett växande intresse för att lära sig laga god mat, och han frågar ofta om tips. Någon gång rekommenderade jag honom att servera just denna sallad till något, jag minns inte vad. Salladen är nu ett ovärderligt gastronomiskt ess i Eriks rockärm och plockas fram allt som oftast.

Gör citronvinägretten.

Koka upp en kastrull med ungefär 1 liter vatten. (Det kan kännas frestande att bara koka upp ett par matskedar vatten i en liten kastrull, men gör inte det. När du blancherar bör du alltid ha rikligt med vatten, annars sjunker temperaturen väldigt snabbt.) Skala och skär schalottenlöken i cirka 3 mm tjocka ringar. Dela upp så att varje lager av löken blir en egen ring.

Lägg löken i det kokande vattnet 15 sekunder, inte mer! Slå av löken i ett durkslag och skölj med iskallt kranvatten tills den kallnat. Ställ undan löken och låt den torka en aning.

Plocka persiljebladen från stjälkarna och lägg dem i en skål med iskallt vatten. Det gör så att bladen blir krispiga och du kan även lätt skölja bort eventuell sand. Slå av vattnet från persiljan och torka bladen väl, gärna i en salladsslunga. Ta upp kaprisen ur burken och pressa ut lite av lagen genom att helt enkelt klämma lätt med handen. Lägg persilja, lök, kapris och vinägrett i en skål och blanda väl.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista