Bread and butter pudding. Foto: Nina Frogneborn.
Bread and butter pudding. Foto: Nina Frogneborn.

Bread and butter pudding

6–8 portioner

150 g rumstempererat smör
1/2 msk mald kanel
1 apelsin, skal och saft
3 dl vispgrädde
3 dl mjölk
2 tonkabönor (alt 1 vaniljstång)
6 äggulor
150 + 50 g (ca l 1/2 dl + 1/2 dl) strösocker
400 g vitt dagsgammalt bröd

Sätt ugnen på 180 grader och sätt in en plåt med höga kanter till hälften fylld med varmt vatten.

Kör smör, kanel och apelsinzest och -saft i en matberedare.

Koka upp grädde och mjölk tillsammans med rivna tonkabönor i en kastrull. (Får du inte tag på tonkabönor går det utmärkt att göra precis likadant med 1 vaniljstång. Om du använder vaniljstång, dela den på längden och skrapa ut fröna, låt både frön och stång koka med och plocka bort stången när det svalnat.)

Så fort det kokar upp, ta av det från värmen.

Vispa äggulorna tillsammans med 150 g socker och blanda sedan med gräddmjölksblandningen. Bred brödskivorna med kanelsmöret och lägg omlott i en smord ugnsform. Häll över gräddmjölken och strö över resten av sockret på toppen.

Ställ puddingen i vattenbadet som du förberett i ugnen, se till så att vattnet går ungefär halvvägs upp på puddingformen.

Grädda 20 minuter eller tills puddingen stelnat.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".