Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Sveriges Radios matprogram som tittar djupt i grytorna.

Lakritssockerkaka med apelsin

100 g smör
1 1/2 dl mjölk, 3%
3 ägg
3 dl strösocker
4 1/2 dl vetemjöl
1 msk vaniljsocker
2 tsk bakpulver
2 tsk lakritsgranulat eller 3 tsk lakritspulver
1 apelsin, finrivet skal
smör och ströbröd till formen

Den här sockerkakan har en mild, fin smak av lakrits och apelsin. Vill man ha en kraftigare lakritssmak så är det bara att öka lakritsmängden något. Men ta det försiktigt – blir det för mycket kan det smaka lite beskt.

Sätt ugnen på 175 grader. Smörj och bröa en sockerkaksform som rymmer cirka 2 liter.

Smält smöret och tillsätt mjölken. Vispa ägg och socker fluffigt i en bunke och rör ner vätskan. Blanda de torra ingredienserna och vänd ner dem i smeten tillsammans med apelsinskalet.

Häll smeten i formen och grädda mitt i ugnen i 45–50 minuter. Känn med en provsticka att kakan är torr i mitten.

Vänta i några minuter och vänd sedan upp kakan på ett fat. Låt kakan svalna under formen.

Recept hämtat ur Elisabeth Johanssons bok Lakrits.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".