Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Sveriges Radios matprogram som tittar djupt i grytorna.

Lakritsgratinerade havskräftor med fänkålssallad

10 portioner
20 havskräftor

Fänkålssallad
1/2 fänkål
1 citron, finrivet skal och saft
1 msk olivolja
1 gulbeta
1 polkabeta
4 gröna sparrisar
2 msk plockad dill
flingsalt
svartpeppar

Lakritssmör
100 g rumstempererat smör
1 1/2 tsk lakritsgranulat
3 msk nyriven parmesanost
1 tsk hackad dill eller fänkålsdill

Sätt ugnen på 250 grader. Ansa och hyvla fänkålen till slaladen tunt. Droppa över citronsaft och olivolja. Skala och hyvla betorna och sparrisen tunt.

Varva fänkål, betor och sparris i en skål. Strö över dill, citronskal, flingsalt och peppar.

Rör ihop smör, lakritsgranulat, parmesan och fänkålsdill. Klyv havskräftorna på längden och lägg dem på en plåt med snittytan uppåt. Bred på lakritssmöret och gratinera i ugnen 4–5 minuter.

Servera tillsammans med salladen.

Recept hämtat ur Elisabeth Johanssons bok Lakrits.

Mer om Recept i Meny: Skaldjur

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".