Lakrits i olika former

Vilken form av lakrits kan användas till vad?

Lakritsrötter är ursprunget till allt. Smaken är mycket mild och lite söt. Kan till exempel kokas te på.

Mald lakritsrot är ett ljusgult pulver av torkade och malda rötter utan andra tillsatser. Har en mild och söt lakritssmak. Passar till fisk och skaldjur, bakverk och efterrätter.

Rålakrits i stänger, block eller bit är 100 procent hård lakrits som kan rivas eller krossas och användas i maträtter, desserter eller godis.

Flytande lakritsextrakt kan innehålla färgämnen, konserveringsämnen och smakförstärkare som anisolja.

Rålakritspastiller som säljs som godis kan krossas och användas i desserter och maträtter.

Lakritsgranulat framställs av rålakrits och kan användas som smaksättare i mat, desserter, godis, bakat och godis.

Lakritspulver framställs genom att spraytorka lakritsmassa (som görs genom att rötterna flisas och kokas). Pulvret är lättlösligt och passar i desserter och bakverk. Kan innehålla socker.

Saltlakritspulver är lakritspulver som blandats med salmiaksalt (som är en ofarlig förening av ammoniak och saltsyra).

Fakta hämtat ur Elisabeth Johanssons bok Lakrits.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".