Bacalhau – kabeljo i tomatsås

1 stor bit kabeljo
vetemjöl
olivolja

4 paprikor, röda eller gröna
4 stora gula lökar, hackade
2 burkar tomater à 400 g
chili
rökt paprikapulver
salt
ev socker

Det finns mängder med recept på bacalhau i tomatsås. Se detta som en riktning och ta själv ut kursen.

Skär fisken i stora bitar. Lägg i en stor skål och täck med vatten. Häll av vattnet och fyll på med nytt. Upprepa några gånger. Täck sedan med vatten och ställ i kylskåp i minst ett dygn. Byt vatten med några timmars mellanrum (dagtid, du behöver inte gå upp på natten!). Fisken kommer att svälla och ska sedan ha släppt allt salt.

Sätt ugnen på 175 grader.
Halvera, kärna ur och rosta paprikorna under grillen i ugnen med skinnsidan uppåt tills de är svärtade och det går att dra av skinnet. Skär sedan i strimlor.

Fräs löken mjuk i olivolja i en stor panna. Tillsätt paprikastrimlorna och tomaterna och låt puttra ihop. Smaka av med salt och eventuellt lite socker efter en halvtimme. Ta också i chili och rökt paprikapulver om du vill ha det.

Torka av den ursaltade fisken, vänd i mjöl och stek i olivolja till fin färg. Lägg sedan fisken i en ugnsform och täck med tomatsåsen. Sätt in i ugnen i cirka 15 minuter eller tills såsen har kokat ner lite och fisken blivit färdig.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".